Gemmy Meijs

Foto van Gemmy MeijsBij Gemmy Meijs heb ik vaak het idee dat ze uit de toekomst komt; uit een ander, beter leven; uit de ‘Aquariustijd’ bijvoorbeeld. Haar uitstraling moet in haar vroege puberteit ontstaan zijn. Uit Californië waaide de hippietijd over naar Europa: jongens lieten hun haar groeien; meisjes liepen in lange gewaden; men droeg bloemen in het haar; in de musical “Hair” werd gezongen over het ochtendgloren van een nieuwe tijd: “The Aquarius-Era”, waarin het evenwicht tussen individualisme en sociaal leven bereikt is.

Tijdens ons gesprek op 10 november, blijkt dat Gemmy ’s avonds naar een reuniefeest in de Muziekgieterij gaat. Tijdens dit “kombifeest” zal ook de “hippietijd” herleven. Wanneer Gemmy op donderdag en vrijdag ’s morgens in Het Werkhuis arriveert, krijg ik steevast goede zin. Ze is altijd vriendelijk en positief. Als sterrenbeeld “Tweeling”, is ze ondernemend en creatief.

Gemmy komt uit een creatieve familie. Haar moeder was de kunstenares Marie Michon. Haar broer Jeroen Meijs is beeldhouwer. Moeder Meijs overleed toen ze tachtig was. Gemmy’s vader is nu 91 en Gemmy is mantelzorger voor hem. Hij was aardrijkskundeleraar, die tussen Gemmy’s vierde  en zevende levensjaars werkte in Losato (Zuid -Afrika) en tussen haar twaalfde en vijftiende in Curacao actief was. Het gezin Meijs vergezelde hem steeds.

Vaas met mozaiekwerkTerug in Maastricht ging Gemmy na haar MMS naar de Stads(kunst)academie. Na drie jaar handenarbeid deed ze vier jaar keramiek waarna ze in 1979 afstudeerde. Op haar 26ste trouwde Gemmy; tot haar scheiding 9 jaar later woonde ze in Duitsland. Een dochter en twee kleinkinderen zijn een tastbare herinnering aan haar huwelijk. Gemmy is nu anderhalf jaar actief in Het Werkhuis. Ze ging vrijwilligerswerk doen om bezigheden te hebben die ze aangenaam vindt. Ze is nu al veertig jaar creatief bezig: hoofdzakelijk met keramiek, maar de laatste jaren ook met mozaïek. Het Werkhuis is gevestigd in de oude Theresiaschool, waar Gemmy nog les gegeven heeft.

Bezig zijn in Het Werkhuis is één van de dingen die belangrijk zijn in haar leven, die haar blij maken. Verder is het contact met haar kinderen en kleinkinderen een bron van vreugde, net als Biodanza(dansen) en shoppen. Ze heeft een groot sociaal netwerk en vindt het heerlijk om met vrienden en vriendinnen te wandelen. Thuis heeft Gemmy een keramiek en mozaïkwerkruimte. Trots is ze op haar (grote) werkstukken. Het is een grote wens om die te kunnen exposeren in een goede galerie.

Een groot gedeelte van haar leven was ze actief in de kinderopvang en het gastouderschap. Aan het einde van ons aangename gesprek meldt ze nog dat ze aanhanger is van het Humanisme, van de “geweldloze communicatie” en dat ze een SP-stemmer is.

Wanneer ik donderdags achter de computer zit in het handwerklokaal in Het Werkhuis, valt telkens weer het vakmanschap en het plezierige engagement van Gemmy op. De deelnemmers aan haar “masterclass” hebben zichtbaar veel plezier en zijn gepassioneerd bezig: ‘Werkhuisstijl’ dus, kwaliteitstijd. Durf eens iets en kom eens kijken en meedoen, het geeft je leven meer kleur!

Gemmy Meijs is een aangenaam  en sociaal mens: een Meijsje om trots op te zijn!!!

Rob Lejeune

Top