Johan Moors

Portretfoto van Johan MoorsBinnen Het Werkhuis hebben wij een creatieve duizendpoot, die erg handig is. Zijn naam is Johan Moors (49 jaar) en hij is sinds 1 jaar vrijwilliger.

Johan is een belangrijke kracht in Het Werkhuis, omdat hij al heel wat heeft betekend voor onze praktijk. Johan heeft namelijk de vaardigheid en kennis om allerlei dingen die in de ateliers binnen Het Werkhuis nodig zijn, te repareren, op te knappen of te bouwen, als daar behoefte aan is. Vooral in de ruimte van hout- en steenbewerking heeft Johan al het nodige gedaan.

Johan vertelt mij over een van de laatste aanwinsten van Het Werkhuis, die door zijn geklus op de hout/steen werkplaats te vinden is. Rechts achter staat namelijk een zaagtafel. Deze is door Johan aangepast. “Waarom zou je iets gaan aanschaffen als het zelf gebouwd kan worden, legt Johan uit.” Het gaat om een zgn. lang geleiding zaagtafel, die weliswaar in gebruik was maar niet meer compleet was. Hij vertelt dat ondanks dat, sommige onderdelen van de zaagtafel prima bruikbaar bleken en er alleen nog maar een paar aanpassingen nodig waren om het apparaat weer gebruiksklaar te maken. Hoe Johan dat doet: “ik struin bouwmarkten af op zoek naar losse onderdelen waarmee ik de zaagtafel weer gebruiksklaar kan maken.” Zo doet Johan dat eigenlijk met alle dingen die gerepareerd of nieuw gemaakt moeten worden. Johan legt bijvoorbeeld bij de zaagtafel uit, hoe hij aan de linkerkant van het apparaat, bij het schuivend deel, een kwast heeft bevestigd boven de rails zodat deze schoon blijft en dus niet onder het zaagsel komt te liggen. “De tafel was sowieso niet veilig,” vertelt Johan: zo heb ik de zaag beschermd door de beveiliging aan te passen. Johan is zo een 2 tot 3 maanden bezig geweest met de zaagmachine, op de vrijdagmiddagen.

Johan, die graag in de hout/steen werkplaats is, heeft nog veel meer gedaan voor deze ruimte. Johan vertelt dat Het Werkhuis vond dat de ruimte te chaotisch was en dat hij het daar mee eens was. Niet logisch ingedeeld. Met name omdat de gereedschappen en materialen kris –kras door het atelier waren verspreid als het ging om de vindplaats ervan. Zo heeft Johan er daarom, samen met Ivo Vandeberg en Esther Janssen, voor gezorgd dat er wat meer orde kwam in de indeling van de materialen en gereedschappen. Alles overzichtelijk geclusterd. Zo werden alle spullen die voor steen/klei bewerking nodig zijn aan de muur recht bij elkaar gebracht en waren bijvoorbeeld de houtbewerking benodigdheden aan de achterwand geplaatst. Inmiddels zijn overigens de spullen van klei/steen- bewerking in een andere werkruimte overgebracht en vindt dat ambacht in een nieuwe ruimte plaats.

Maar naar aanleiding van de behoefte om de werkplaats opnieuw in te delen, kwam Johan destijds op het idee om een nieuwe bergplaats te bouwen voor alle gereedschappen voor het bewerken van hout. Ook hierbij was het weer belangrijk om iets te doen met oude materialen. Deze opnieuw te gebruiken, net zoals bij de zaagtafel. Zo werden de materialen en gereedschappen opgeborgen in een serie kasten die Johan aan de muur bevestigde. De kasten werden gemaakt van gebruikte pallets. Binnen de kasten werd een soort rails bevestigd waaraan alle spullen konden worden opgehangen. A “french clead system.” Ook dit idee kwam voort uit duurzaamheid, omdat er bij een eventueel andere voorraad van materialen, in de toekomst, geen nieuwe kast hoeft te worden gemaakt. Je kan de inrichting immers veranderen. “Hoe je zo een kast nou bouwt?” – vertelt Johan – “dat doe je met een computer bouwtekening.” “En dan kijken naar hoe je zoveel mogelijk gebruikte materialen kunt gebruiken om iets nieuws te maken.” Dat past goed in het idee van Het Werkhuis, waar duurzaamheid belangrijk is.

Johan vertelt dat hij nog lang niet is uitgeklust. Er zitten nog talrijke projecten in de koker. Johan vertelt dat hij barst van ideeën en dat hij het geweldig vindt dat hij bij Het Werkhuis de ruimte vindt om zijn ideeën uit te voeren. We zullen dus nog best veel nieuwe dingen van hem tegenkomen in de nabije toekomst.

Top